Jangan MENILAI BUKU daripada KULITNYA . Barulah ILMU bertambah . Boleh kan ? ;)

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia . Yoyo ALL , bukan nak ajak maen yoyo okay , AHAHAH :D . Saja buat SYIOK TERLEBEY . Jom layan Topik yang nak di HOT kan hari nie , pasal sikap masyarakat yang SUKA MENILAI BUKU daripada KULITNYA . Apa faedahnya ? Eya , faedahnya tidak membuang masa TAPI sayang la , ILMU dibuang macam tu je . Betul tak ?

Nie la manusia , sikap macam nie buat rakyat kita tak pernah maju dalam mengejar ILMU . Ingat ilmu tu boleh dating sendiri kot , tak pun beli kat farmasi yang berdekatan . AHAHA . Sungguh MALAS di situ . Hai , bangkitlah rakyat ku . Sesungguhnya , ISI buku itu lebih BERNILAI daripada kulitnya .

Eya la kan , kalau tak , buat apa pengarang dok PENAT-PENAT fikir untuk mengarang isi buku tu . Sampai ada pengarang yang pecah kepala otak [ayat terlalu hiperbola] , kes dok perah otak untuk buat isi buku tu . So , hargailah setiap ayat yang dikeluarkan tu okay . Bukan senang nak mengarang . Di saat kita yang dapat membaca nie , rajin-rajinkanlah bukak isi buku tu , TAK RUGI , sekurang-kurangnya kita boleh tambahkan ILMU kita .

Perangai yang tak dapat dielakkan zaman sekarang , bila tengok ja tajuk buku tu tak best . Terus tak beli , terus tak baca . Mana la taw kan , tajuk yang tak best tu lagi banyak bagi faedah . Contoh la kan , tajuk simple satu buku nie “MASA ITU EMAS” , hah ! Memang nampak tak menarik kan ? Tapi , tak salahkan kalau jenguk-jenguk isi dalam buku tu ? Yela , dah benda macam tu selalu je kita dengar , so tak ambik endah la kan . Tapi , dah taw , dok membazir masa macam tu jugok . Apa kes ? Hurm , contoh kedua kalau tajuk buku nieh “ ARTIS DITANGKAP KHALWAT” . Pergh ! Ta sempat kelip mata , tengok-tengok buku tadi habes STOK . Yela , benda pasal dunia hiburan , cepat je TAPI pasal ILMU yang lagi berguna dari tu , orang buat tak endah . Apa ke jadahnya ?

Kesimpulannya , TAJUK buku tidak membawa apa-apa makna BERBANDING isi sesebuah buku yang panjang lagi berguna . Kepada semua yang minat membaca & kepada diri sendiri , janganlah menilai buku itu daripada kulitnya . Tak kira lah , buku ka , atau risalah lain seperti entri , artikel , rajin-rajinkan lah menjenguk/membaca ya selagi masih berguna J

Selami jiwa , salami akal [SENYUM SOKMO]

Suka ? Layan dan Dipersilakan LIKE . Ada yang kurang ? Sila Comment

4 comments:

Si kecik Aina :) said...

nak pilih Buah hati tgk dr apa yaa Pakcik Tua ? Saya tak bapa memahami Chapter nihh , Biul sikit . Hihi XP

Adam Haris said...

Nak pilih buah hati ? Ha ! Cik Aina boleh p cari pokok yang rasa redup-2 sikit , then try cari buah dia tengok . Pastikan pilih buah yang tak da ulat taw . Kalau tersilap pilih , silap-2 ulat tu stalk hati cik aina lak XD , AHAH . Then , paih dapat buah yang elok , p ospital cakap kat doktor nak buh buah tu dalam hati , so jadi lah buah hati :D . Sekian :)

Si kecik Aina :) said...

Ohh , Lagu tuu ? Eee , Sapa maw ulat-2 tuu ~ Gelii :P . Buah yg kami pilih tuu takdak ulat pungg dok stalk hati kami gakk . Siap buhh CCTV lagi . Canggih kediaaa -.- Maknanya nti hati kami jadi dua leww ? Untung leww , Buleh cari dua BUAH HATI XD

Adam Haris said...

Si kecik Aina : AHAHAHAH :D , zaman la canggih cik aina oi XD . Tu tak boh laappy lagi lam hati , law dak leh on9 FB lam hati , kui9 XD . Cari dua ? -.- , hoi-2 . Tu curang namanya XD

Post a Comment