Kita patut BERSYUKUR bukan BERCUKUR .


Hye all . Sekian lama OWNER tak update blog , so hari nie nak update pasal entri simple ja . Okay , meh renungkan & layan topik nieh . Setiap manusia mesti ada PAHIT & MANIS dalam hidup masing-masing kan . PAHIT & MANIS tu jugak la yang mengajar manusia belajar untuk memperbaiki kehidupan untuk jadi lebih baik .

Perubahan yang ketara bila kita boleh nampak ialah BILA KITA MULA KENAL SESEORANG dalam hidup kita . Tambah-tambah kalau kita mula dah sayang , mula rasa selesa dengan seseorang , mesti kita susah untuk melupakan KENANGAN sepanjang kita bersama seseorang tu . Pergh ! Boleh jadi gilerrr dibuatnya , huhu .

Bila kita dah mula kenal dengan seseorang tu , mesti kita nak ambil tahu semua tentang dia kan ? Yela , mana tak nya , kalau caring sangat pasal kita , rasa macam disayangi kan .

Tapi semua  tu akan berakhir bila kita kecewa & sedih bila seseorang tu mula tinggalkan kita . Kita kena ingat , KLIMAKS yang berakhir dengan kesedihan & kekecewaan tu bukan mengajar kita untuk LEMAH . Bukan kah tu semua yang dapat MEMATANGKAN diri kita ? Allah temukan kita dengan seseorang tu untuk kita belajar sesuatu yang baru DALAM KEHIDUPAN .

Contoh la kan , bila kecewa dalam PERCINTAAN . Apa yang kita rasa ? Dah terang-terang KECEWA tahap beb . So , dalam kecewa tu , kita dah belajar  untuk tidak terlalu MENGHARAPKAN sesuatu yang belum pasti berakhir dengan kegembiraan . Then , sekurang-kurangnya kita belajar untuk MENERIMA , MENYAYANGI seseorang tu .

Kesimpulannya , kita patut bersyukur dengan PAHIT & MANIS kehidupan walaupun PAHIT KEHIDUPAN itu lebih banyak daripada MANISNYA KEHIDUPAN . Sebab semua tu la yang akan mengajar kita untuk jadi lebih kuat untuk liku-liku kehidupan yang seterusnya :)

Sekian ;)

Selami jiwa , selami akal [SENYUM SOKMO]

Suka ? Layan dan Dipersilakan LIKE . Ada yang kurang ? Sila Comment

1 comment:

Rahman Imuda said...

Assalamualaikum..
menarik ulasan awak di atas.

Harap dapat Follow Blog saya,
nanti klaw awak ada apa2 masalah berkenaan blog yang boleh saya bantu.saya akan bantu...
Saya tengok blog awak pun boleh tahan,mari kita berkongsi ILMU...

Nanti saya akan follow awak kembali..
Ini blog saya:
http://rahmanimuda.blogspot.com/

Post a Comment